Härlig ”återträff” med Lundell – boken Vardagar

Just när jag trodde Uffe var död eller åtminstone slutat producera fick jag nys om en ny bok och ny platta

Såååå länge sen jag läste Lundell. Men när jag fick veta att ny bok och platta var på g så förhandsbeställde jag direkt. I maj landade vinylskiva (!) och bok i postlådan. Skivan har jag fortfarande inte lyssnat på – måste komma ihåg att ta fram den. Boken blev liggande – väntade in ”rätt tillfälle”. Tillfället kom en dag i juni då vi var internetlösa.

Jag fastnade direkt i den tjocka luntan!

Rent självbiografisk är han i den här boken. Han varvar poesiprosa från september 2017 och några månader framåt med dagboksanteckningar från mars till september 2017. Väldigt blandade anteckningar: allt från politiska kommentarer, väder- och djurobservationer till funderingar kring livet och döden och allehanda existensiella frågor. Korthugget utan krusiduller – som om han skriver rätt av vad som rör sig i hjärnan. Kommer på mig själv med att börja tänka på ”lundellska” själv när jag suttit med boken några timmar.

Uffe börjar nu närma sig 70 och många tankar om döden och vad han gjort av sitt liv. Helt naturligt. Han är kritisk till världen så som den har blivit – både vad gäller läget i Sverige som blivit lekstuga för riskkapitalister, och utanför vårt land med Trump och Putin och annat galet. Miljön diskuteras också.

Jag hade en härlig läsupplevelse. Känner mig helt enkelt befryndad med karln. Natur- och särskilt fågelobservationerna är väldigt målande. Kul också att få en sammanfattning av 2017 i lundellskt filter. Eftersom jag är överens med Uffe om läget i Sverige idag är det uppfriskande med alla vassa kommentarer om politik och media. Stör mig dock på att hans något märkliga kvinnosyn skymtar fram alldeles för ofta.

Jag läste boken i pappersformat. Stor och tung, så den kunde inte läsas i sängen. Större delen konsumerade jag i en fåtölj utanför huset på kökssidan. Känns som att man ska läsa just Uffe på papper. Annars läser jag nästan enbart eböcker. Hans tidigare Visenterna  kunde dock jag dessvärre inte hitta i pappersform, så den läser jag just nu i mobilen.

Ulf Lundell, Vardagar, Wahlström & Widstrand 2018, 637 sidor,
ISBN 978-91-46-23516-3

boken Vardagar - framsidan
framsidan av den tjocka luntan
baksidan – en grå Uffe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.